23 жовтня 2014 р.

Великий український мур або що потрібно побудувати, якщо сусідом є держава-терорист

Мур
Мур між Ізраїлем та Палестиною
Чи реально Україні відмежуватися муром від божевільного сусіда? Вздовж українсько-російського кордону хочуть побудувати укріплений мур.

За різними оцінками, станом на середину червня 2014 року Україна взагалі не контролює від 80 до 170 км свого кордону з Росією. Втім, безконтрольне пересування бойовиків і зброї через українсько-російський кордон зумовлене не лише слабкістю чи бездіяльністю українських прикордонників.

За майже 23 роки незалежності Україна так і не спромоглася повноцінно облаштувати і захистити свій східний кордон. Йдеться, насамперед, про інженерно-інфраструктурні рішення, адже навіть повноцінно захищені пункти перетину кордону проблеми не вирішать – нелегали, терористи і контрабандисти вільно перетинають кордон польовими дорогами.

Логічним наслідком цієї ситуації стала поява ідеї, що з кожним днем захоплює все більше українців – відгородитися від росіян Стіною. Питання лише у тому яким має бути цей мур і скільки це коштуватиме.

Мур Коломойського


Заява Ігора Коломойського про розробку проекту і техніко-економічне обґрунтування будівництва укріпленого муру довжиною майже дві тисячі кілометрів вздовж кордону з Росією стала справжньою бомбою в українських ЗМІ. Вперше ідея Муру набула реальних обрисів, хоч поки – лише на папері.


Проект вартістю на 100 млн євро розрахований максимум на півроку і передбачає встановлення на кордоні суцільного металевого паркану з високоміцної сталі з колючим дротом. 1920 км такого паркану, який, до речі, буде під напругою, коштуватиме 50 млн євро. Ще стільки доведеться витратити на облашування кордону – земляні рови з обох боків паркану, заповнені колючим дротом, і мінування сигнальними та протипіхотними мінами. Планується, що така укріплена лінія пройде територією трох областей, що безпосередньо межують з Росією – Донецькою, Луганською і Харківською.

«Мирну Фінляндію від Сталіна врятувала «лінія Маннергейма». Таку лінію повинна побудувати і Україна, щоб захистити себе від Путіна. Стіна на кордоні Ізраїлю дозволяє ефективно відбивати атаки терористів», – вважає Коломойський.

«Мур – чудовий вихід», - так відреагував на ініціативу Коломойського відомий публіцист Віталій Портников. На його думку, цей проект, який попервах виглядає трохи екстравагантно, Україні все-одно доведеться втілювати – і краще раніше, ніж пізніше.
«Якщо сусідом однієї з країн виявляється держава-терорист (а Росія і є державою-терористом) , що переправляє через кордон в нелегальному порядку танки та іншу бойову техніку для диверсантів а також самих бандитів, то інша країна повинна вжити всіх заходів для забезпечення безпеки державного кордону» – переконаний Портников.
«Закривати (кордон) тепер потрібно по-сучасному. З використанням новітніх технологій (а це дуже і дуже дорого) при істотному збільшенні чисельності прикордонних військ та по-новому навчанні особового складу. При повноформатному, в тому числі інженерно-технічному облаштуванні всієї лінії кордону і прикордонної смуги», – вважає екс-прем’єр-міністр і голова СБУ в минулому Євген Марчук.

Він підтримує ідею закриття кордону, однак вартість і тривалість с втілення такого проекту оцінює скептичніше. На думку Марчука, коштуватиме він 30-50 млрд грн з держбюджету плюс ще 2 млрд євро, які б можна було отримати в ЄС, який безпосередньо зацікавлений в укріпленні українського кордону.

Ізраїль, Корея, США


Радикальне розмежування кордонів між країнами кордонів не є чимось новим в світовій історії. Наприклад, через критичну ситуацію з тероризмом, уряд Ізраїля був змушений розділити збудувати на кордоні з Палестиною мур довжиною в 760 км. Цю стіну будують уже понад 10 років. Рішення про її будівництво прийняв уряд Аріеля Шарона ще у 2003 році.

Ізраїльський мур безпеки виглядає так: перед стіною протягнутий колючий дріт, проходить рів; безпосередньо сам бетонний мур сягає 6-8 метрів заввишки з електронною системою сигналізації.

«Це великий кам'яний мур з чималою кількістю камер, він відділяє Юдею від Самарії. До його зведення в Ізраїлі ледь не щодня траплялися терористичні акти, зараз їх майже немає", - розповів ZAXID.NET ізраїльтянин Карл Волох.

«В українських реаліях [стіна між Україною та Росією] – це те, що треба, бо лише так можна запобігти проникненню терористичних груп на територію країни, – вважає Волох. – Звичайно, для повноцінної армії будь-які стіни - не перешкода, але це дієвий спосіб для боротьби з тероризмом».

Втім, рішення ізраїльтян відгородитися стіною від палестинців не отримало у світі однозначної підтримки. Наприклад, міжнародний суд ООН вважає зведення муру безпеки порушенням Женевської конвенції. Проте самі ізраїльтяни відзначають значно вищий рівень захисту своєї країни після появи муру.

Схожий мур уже більше півстоліття розділяє Північну і Південну Корею. Тамтешній кордон має 248 км у довжину та 4 км в ширину. В останні роки корейці були навіть змушені закривати металевими парканами значну частину своїх пляжів, аби унеможливити доступ на свою територію з моря.

Металевий бар’єр загальною довжиною близько 1000 км розділяє і кордон між США та Мексикою. Таким чином американці намагаються протидіяти нелегальній міграції і транзиту наркотиків із Мексики.

Маємо час, гроші і натхнення


За словами заступника голови Дніпропетровської ОДА Святослава Олійника, причетного до розробки проекту Коломойського, фінансувати його планують через благодійні фонди.

«Усе, що треба для реалізації цього проекту, виготовляється в Україні, з цієї точки зору це хороший інфраструктурний проект, який спирається на українську промисловість», – вважає він.

Проект уже надіслали до адміністрації президента, зазначивши, що Коломойський готовий фактично самотужки оплатити будівництво.

«При наявності державної підтримки та прийнятті рішення президентом України Петром Порошенко, фонд «Дніпро-1» готовий виконати весь обсяг зазначених та побудувати укріплену лінію державного кордону на території трьох областей протягом 5-6 місяців. Для реалізації проекту необхідно його затвердження Верховним Головнокомандувачем»,, – йдеться у супровідній записці до проекту.

Втім, і без грошей Коломойського, українці готові пожертвувати свої гроші і працю на те, щоб відгородитися від не зовсім адекватної країни сусідки. Створена менше тижня в одній із соцмереж група «Будуємо 10-и метровий бетонний кордон з Росією» налічує уже майже 10 тис. учасників, які координують між собою, зокрема, і роботу зі збору необхідних коштів. Учасники цієї спільноти переконані, що будівництво стіни на кордоні уже стало новою національною ідеєю.

http://zaxid.net/