22 жовтня 2014 р.

Сусідство за стінами: Берлінський мур, «пояс безпеки» Марокко й великий мур США

У світі багато держав вирішили відгородитися «стінами» від своїх сусідів, що в більшості випадків привело до зменшення конфліктів між країнами. Найбільше таких "парканів" в Азії.


Східна Німеччина – Західна Німеччина
Протяжність 150 км
Мабуть, найзнаменитішим є Берлінський мур – комплекс ізолюючих споруджень між двома частинами Берліна, зведений за наказом державного керівництва СРСР від 13 серпня 1961 року, відомий і під пропагандистською назвою «захисний мур проти фашизму». Проіснував до 1989, протягом понад 28 років багаторазово добудовувався та розширювався.
При спробі перетнути кордон у напрямку Західного Берліна загинули багато людей. Так, за даними дослідження робочої групи «Музей Берлінського муру», кількість вбитих при спробі подолати стіну оцінюють в 190 жертв.
З 1990 року офіційно розпочали демонтаж Берлінськго муру, який закінчився 30 листопада 1990 року. Як пам'ятник залишили тільки 6 фрагментів муру, решту якого з розписами розпродали 1990 року на аукціонах в Берліні і Монте-Карло.

Південна Корея – Північна Корея
Протяжність 248 км
Демаркаційна лінія на кордоні між Північною та Південною Кореєю стала наслідком війни та необхідним заходом для мирного співіснування двох країн. Її створили у 1950 році на 38-й широті – там, де розпочалась та закінчилась війна. Лінія 248 км завдовжки та 4 км завширшки. Лише у виняткових випадках делегаціям дозволяється її перетинати. 
Військові ж, які ведуть переговори щодо конфлікту, зустрічаються в одному з бараків, що розташований прямо на лінії.
По обидва боки муру розташовані артилерійські батареї і ракетні установки, готові відкрити вогонь.
Окрім того, у Жовтому морі дві Кореї розмежовуються де-факто ВДЛ та морським кордоном, що зветься Північна розмежувальна лінія.

США – Мексика
Протяжність понад 3000 км
«Великий американський мур» — так журнал Time назвав комплекс укріплень на кордоні США і Мексики. Вже в 90-х роках минулого століття поблизу Сан-Дієго був збудований 23-кілометровий залізний паркан. У 2006 році, коли ситуація з біженцями з Мексики до США загострилась, було вирішено побудувати ще 1126 км стіни. Тепер загорожа між двома країнами прикриває третину усього кордону.
Призначення муру — бути бар’єром на шляху нелегальної міграції з Мексики, а також перешкодою для наркоторгівлі. 2 патрульні на 50 кілометрів стіни та пункти пропуску приблизно так само — на 40–50 кілометрів. Сам 6-метровий мур обладнаний спеціальними технічними засобами, які дозволяють контролювати рух навколо муру дистанційно, але мобільні групи можуть дуже швидко реагувати.
За підрахунками агентства Bloomberg, до 2010 року на будівництво 700 миль (близько    900 км) стіни витратили понад 3 млрд доларів.

Ізраїль – Палестина
Протяжність 850 км
Головний мотив зведення стін безпеки між Ізраїлем і палестинськими територіями на Західному березі річки Йордан є боротьба проти тероризму. Початок будівництва — у квітні 2002 р. за розпорядженням прем’єр-міністра Аріеля Шарона. Завдання — перешкодити проникненню до Ізраїлю палестинських підривників-смертників.
Висота мупу сягає восьми метрів, її ширина на деяких ділянках становить 60-70 метрів. Перед муром протягнутий колючий дріт, проходить рів; безпосередньо сам бетонний мур сягає 6-8 метрів заввишки із електронною системою сигналізації. 
У районі Єрусалиму та сусідніх найбільш населених районів мур найміцніший. Після початку громадянської війни в Сирії Ізраїль розпочав будівництво стіни вздовж сирійського кордону. За даними компанії Al Jazeerah, щорічно обслуговування муру коштує $260 млн.
Найбільш гострій критиці ідею побудови муру піддають палестинці, котрі називають його Стіною апартеїду. 
Наші гроші
Марокко – Полісаріо
Протяжність – 2720 кілометрів
Великий Марокканський Мур відомий як «пояс безпеки». Цей мур у Західній Сахарі захищає Марокко від ворожих дій партизан Полісаріо. Він досі з замінованими підходами, бетонними постами.
Будівництво розпочалося в 1981 році і офіційно завершено 16 квітня 1987. Спорудження укріплень відбувалося в кілька етапів: перший мур відгородив від решти території Західної Сахари найбільше місто Ель-Аюн, місто Смара і місця видобутку фосфатів в районі Бу-Краа. Після цього спорудили ще п'ять мурів, в результаті чого під марокканським контролем виявилася більша частина території, званою урядом цієї країни Південними провінціями. Сили ПОЛІСАРІО контролюють переважно незаселених територію південніше і східніше загороджувальних споруд, звану ними Вільної зоною.
Відтак побудовані шість великих ліній і дві малих. Основу кожного валу становить піщано-кам'яний насип висотою близько трьох метрів. Уздовж стін розташовані мінні поля, загородження з колючого дроту, сенсорні системи для виявлення порушників, артилерійські пости і злітно-посадочні смуги.

Белфаст, Ірландія
В Північній Ірландії розташований останній мур в Європі, який розділяє цілий квартал міста на дві частини. Офіційною версією його спорудження є захист населення від сутичок між радикальними протестантами та католиками. Мур у Белфасті (Ірландія) досягає 8 метрів. П’ять метрів муру зведені з бетону, інші 3 м – з колючого дроту.
У самий розпал Смути, в сімдесятих роках влада Великобританії вирішила понизити градус конфлікту шляхом побудови розмежувальних стін між районами, заселеними опонентами.
За останнім соціологічним опитуванням, мешканці Белфасту позитивно відгукуються про наявність стіни посеред міста та відчувають себе більш захищеними. 
sicheslavets.livejournal.com

Сеута та Мелілья Північної Африки – Європа
Протяжність до 100 км
Два іспанських міста Сеута та Мелілья розташовані на території Північної Африки та є головними контрольними пунктами, що регулюють потік біженців та мігрантів з Африки в Європу. Після масового потоку біженців у 2005, коли через Іспанію до Європи потрапило більше 11 тис африканців, контроль на кордонах двох міст посилився, а оснащення роздільної стіни покращилося.
Паркан виріс із трьох до шести метрів і наразі є оснащеним сучасними камерами спостереження та датчиками руху. Покращення контролю зменшило потік біженців та мігрантів через Іспанію, проте дало стимул цьому руху в сторону Італії та Мальти.

Саудівська Аравія – Ірак
Протяжність 900 км
Ще 2006 року влада Саудівської Аравії виступили з ініціативою будівництва загородження довжиною близько 900 км по кордону з Іраком, щоб захиститися від терористів. За словами представника служби безпеки уряду Саудівської Аравії Найоту Обейда, будівництво захисної стіни, яке займе п'ять - шість років, є частиною плану заходів загальною вартістю $12 млрд. Цей план також включає розміщення на кордоні електронних датчиків. Цього року будівництво стіни закінчилося. 
Окрім того, мур існує між Саудівською Аравією і Єменом. Відомо, що він оснащений найсучаснішими пристроями електронного спостереження.У 2003 році був прийнятий проект зі зведення паркану на кордоні з Єменом. Тоді його будівництво пояснювалося великою кількістю нелегальних мігрантів з Ємену, а також активним наркотрафіком і терактами. За півроку Саудівська Аравія звела 75 кілометрів огорож висотою три метри, після чого лідери країн домовилися про зупинку будівництва. Однак після початку в 2004 році громадянської війни в Ємені Саудівська Аравія знову назвала кордон держав джерелом загрози національній безпеці. Минулого року у Саудівській Аравії заявили, що вибудують паркан довжиною 1800 кілометрів по всій довжині кордону з Єменом.

Зімбабве – Ботсвана
Існує стіна на кордоні з Зімбабве й Ботсвани. І хоча влада стверджує, що вона потрібна для того, щоб запобігти поширенню захворювань худоби, вона була зведена для того, щоб захистити Ботсвану від людей, які намагалися рятуватися втечею від етнічних чисток в Зімбабве.

Окрім того, у світі й наразі тривають побудови мурів між країнами.
Так Греція почала будівництво для захисту від контрабандистів та нелегальних мігрантів на кордоні з Туреччиною муру висотою 2,5 м і довжиною в 10 км. Спорудження забезпечується подвійним рядом колючого дроту, а також камерами відеоспостереження.
Єгипет у березні 2014 приступив до будівництва паркану навколо міста Ель-Аріш (Синайський півострів). Протяжність забору складе 30 кілометрів. Проходи через загороджувальні споруди будуть обладнані металошукачами та детекторами з виявлення вибухових речовин. Мур навколо Ель-Ариша зводиться «в рамках боротьби з терором і для підтримки безпеки в регіоні».
Таїланд планував відділитися парканом від Малайзії.
Об'єднані Арабські Емірати будують паркан на кордоні з Оманом, а Кувейт зайнятий посиленням 215-кілометрового муру вздовж кордону з Іраком.
Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оголосив про будівництво споруд на кордоні з Російською Федерацією в рамках проекту "Стіна". Як зазначається, основний обсяг робіт становить близько 1.5 тис. км траншей та ходів сполучення, понад 8 тис. окопів для техніки, понад 4 тис. бліндажів та створення 60-ти кілометрового невибухового загородження.
Згодом Кабмін виділив 100 млн гривень на реалізацію проекту "Стіна" зі зміцнення кордону з Росією.

За матеріалами Український тиждень, BBC, Вікіпедія, Народна армія


Великий американський мур