6 липня 2015 р.

Угорський парламент схвалив будівництво чотириметрового муру на кордоні з Сербією

У понеділок, 6 липня, угорський парламент ухвалив закон, що посилює правила надання притулку, що передбачає зведення чотириметрового муру на кордоні з Сербією.


Таким чином Угорщина розраховує захиститися від потоку мігрантів, який невпинно зростає. На підтримку законопроекту висловився 151 депутат, проти проголосував лише 41 парламентарій. Закон набирає чинності з 1 серпня.

Крім того, новий закон скорочує терміни розгляду клопотань про надання притулку і дозволяє утримувати під вартою очікують отримання статусу біженця протягом усього процесу розгляду клопотання. З критикою законопроекту виступили ООН, Єврокомісія і Рада Європи, які стверджують, що ця ініціатива ставить під загрозу захист біженців в Угорщині.

Нагадаємо, на ділянці сербсько-угорського кордону з’явиться мур, довжиною в 175 км. За даними угорського уряду, лише в поточному році в країну потрапили, за різними оцінками, від 60 до 70 тисяч мігрантів. Це вдвічі більше ніж за весь 2014 рік. Більшість з них – вихідці з Іраку, Афганістану, Сирії та Косово.