10 жовтня 2014 р.

Великий український мур

Західний мур Бердичівського кляштору
(монастиря-фортеці) ордену Босих Кармелітів
Оборонний мур - укріплений кордон, комплекс загороджувальних споруджень, додатково закріплена стіна. У середньовіччі оборонні мури оточували фортеці, замки, монастирі, міста.

Нездоланна перепона, великий бар’єр, що перешкоджає розвитку чого-небудь, зумовлює цілковиту ізольованість чого-небудь.

Мур - різновид стін, що призначені для фізичного поділу протиборчих сторін. Можуть розділяти міста, регіони і цілі країни, часто виконуючи захисну функцію.

Оборо́нний мур (від лат. murus - стіна) — фортифікаційна споруда для захисту мешканців міста чи поселення від потенційного агресора. З найдавніших часів до тепер вони обгроджували поселення.

Загальний вигляд монастиря св.Онуфрія з мурами.
Гравюра cередина 17 ст.
Зазвичай на мурах розташовується бойовий хід, захищений зубцями. Бій і стрілянина велися або поверх бруствера, або використовувалися бійниці різної величини і призначення. Деякі мури мали не один ярус з бійницями, а два або три. Зазвичай мур з'єднував вежі в фортеці. Мури мали окремі фортеці, а також міста, замки, монастирі. В основному мають на увазі міські мури або фортечні стіни. Були й протяжні мури, призначені для захисту цілих регіонів і країн, такі, наприклад, як Великий китайський мур, Адріанів мур, метафоричний Атлантичний мур, які простягались далеко за межами міста, і використовувались щоб обгородити регіон чи позначити границю територій. Окрім захисних функцій багато мурів мали також важливе символічне значення — показати статус і незалежність спільнот, що жили за мурами.

Державний історико-культурний заповідник Меджибіж

Проект "МУР" передбачає будівництво реального кордону між Україною і РФ

12 червня громадська організація «Українська національна ідея» виступила з ініціативою звести за 4 млрд доларів Великий український мур на кордоні з Росією. Гроші планувалося зібрати за допомогою благодійних внесків. 
Через пару днів після цього глава Дніпропетровської ОДА, олігарх Ігор Коломойський заявив, що за півроку реально звести вздовж 1920 км кордону сталеву загорожу з колючим дротом, по обидва боки від стіни викопати рови, а всю нейтральну територію замінувати. Відповідний проект передали у адміністрацію президента України.
25 червня уряд України прийняв рішення з інженерного облаштування кордону з Російською Федерацією.
5 вересня в Держприкордонслужбі розповіли, як будуть будувати «Мур» між Україною та РФ. На першому етапі планується провести облаштування ділянок, які знаходяться поза зоною конфлікту і активних бойових дій - йдеться про Чернігівську, Сумську та Харківську області, а також про північні райони Луганської області, які межують із Харківською.
На морській ділянці кордону буде єдина система оптико-електронного спостереження, а також фортифікаційні споруди, які не допустять безперешкодної висадки на територію України.
Реалізація другого етапу проекту «Мур» може бути розпочата після закінчення бойових дій. Тоді й облаштують решту 400 км україно-російського кордону.
Тим часом, Мінприроди Росії заявило, що Мур будувати категорично не можна, оскільки це «може завдати значної шкоди флорі і фауні п'яти російських регіонів, уздовж яких плануються масштабні будівельні роботи».
"Будувати стіну обов'язково треба, потрібна лінія Мажино (система французьких укріплень на кордоні з Німеччиною, побудована, щоб стримувати передбачуваний наступ німецьких військ, - ред). Без цього нас не візьмуть до жодного міжнародного співтовариства. А якщо в Росії здійнялося виття і там заговорили про зайців і їжаків, які не зможуть перетинати кордон разом із російськими танками і «Градами», значить точно пора починати будівництво.
Берлінський мур впав понад 25 років тому. Проте сьогодні у всіх кутках земної кулі виростають чергові стіни, усе вищі й краще захищені — констатує польське видання «Wprost». Земна куля вздовж і вширшки обліплена стінами: США та Мексика, Західний берег, Єрусалим, Китай та Північна Корея, Індія та Банґладеш з Пакистаном, Саудівська Аравія, Ботсвана, Кувейт. В Україні також говорять про новий мур, що має відділити від Росії та водночас, за словами української влади, захистити Європу. Стіни зводяться навіть у заможному ЄС. Словаки відмежували стінами райони в містах, де проживають роми. «Сегрегаційні мури» вважаються надійним способом відгородитися від біди та злочинності, терористів, конфліктів. «Є багато питань, котрі не вдасться вирішити за умови відкритих кордонів», — казав лідер НДР Вальтер Ульбріхт Хрущову, котрі звели мур у Берліні. Історія показала, що розмежування міста не вирішило жодної проблеми. Мури — це вигідне рішення, однак у довшій перспективі — деструкційне, читаємо у статті: немає жодного прикладу у світі, котрий свідчив би про те, що стіна може повністю вирішити проблему; натомість є постійна дискредитація тих, хто знаходиться з іншого боку.
_____________


МУР, у, ч.
1. Висока кам’яна або цегляна стіна навколо чогось. — До кого я прихилюся?.. — І небога Кругом зирнула, і о мур, Об мур старою головою Ударилась (Шевч., II, 1953, 277); Ні попівськії тортури, Ні тюремні царські мури, Ані війська муштровані. Ні гармати лаштовані, Ні шпіонське ремесло В гріб його [революційний дух] ще не звело (Фр., X, 1954, 7); За муром фортеці чутно пісню (Корн., І, 1955, 209); * Образно. Республіка напружено будувала соціалізм. Партія перевертала тисячолітні мури темряви, визиску, дичавини (Кир., Вибр., 1960, 344); * У порівн. Козаки не розступилися і стояли нерухомо, як мур (Тулуб, Людолови, І, 1957, 20); // Невисока загорожа з каменю або цегли навколо чогось. Перебігли вони міст, заїхали на острів, поїхали попід самим садовим муром (Н.-Лев., І, 1956, 161); На подвір’ї, огородженому низьким кам’яним муром, колоди лісу, розбитий грузовик, звалена апаратура (Дмит., Драм. тв., 1958, 332).
◊ Кита́йський мур див. кита́йський; Му́ром стоя́ти (ста́ти) — непохитно, незламно стояти, захищаючи когось, щось. Вони стояли незламним муром навкруги свого прапора (Кир., Вибр., 1960, 253); — Взяти сокири і муром стати біля своєї землі (Стельмах, II, 1962, 109).
2. Те саме, що стіна́ 1. Облетіла давно золота свіжість листопаду, потемніли мури будинків і вже вкривалися вночі сивизною голі віти дерев (Мик., II, 1957, 219); Ось і школи знайомі мури, і до мене біжать школярі… (Сос., І, 1957, 244).
______________
Му́р, -ру, м. Каменная, кирпичная стѣна. Вх. Уг. 253. Перебігли вони міст, з'їхали на острів, поїхали попід самим садовим муром. Левиц. І. 218. Золота швайка мур пробиває. Ном. № 1394. (Словарь української мови / Упор. з дод. влас. матеріалу Б. Грінченко : в 4-х т. — К. : Вид-во Академії наук Української РСР, 1958.  Том 2, ст. 454.)

Гроші мур ламають (Т. Шевченко)
"Скільки нас отаких попід мури од червоної кулі лягло..." (Володимир Сосюра)

Брандма́уер, укр. негоримур (від нім. Brandmauer, буквально «стіна від пожежі») — глуха вогнестійка, зазвичай мурованастіна, що поділяє будівлю по вертикалі на дві самостійні частини. Споруджувано брандмауер з метою перешкодити поширенню пожежі з однієї частини будинку на іншу. Брандмауер повинен мати самостійний фундамент і підніматися над дахом на висоту, що залежить од вогнестійкості покрівлі

Розділовий бар’єр
Розділовий бар’єр і зелена лінія на Кіпрі

“Що вище паркан, то кращий сусід”, каже давня украънська приказка. Сьогодні дружба сусідів не потрібна нікому. Сьогодні хочеться, щоб сусіди просто залишалися там, у себе, у своїй "Сусіди" ... І наш будинок повільно перетворюється на фортецю.

Почалося це ще в середині минулого століття. Першою побудували Берлінський мур, однак, напевне, це було "ідеологічне зміцнення", а не оборонне. Далі був суто оборонний бар'єр між Кореями. 

До кінця 20-го, початку 21-го століття "мури безпеки" почали виростати по всій планеті дуже швидкими темпами. Наприкінці 90-х Туреччина побудувала паркан в районі Хатай, який турки практично "видурили" у Сирії ще в 1937 році за допомогою звернення в Лігу Націй. Туреччина наполягла на тому, щоб в сирійському районі Санджак, де жила турецька меншість, була створена автономія. Ліга погодилася, і була створена держава Хатай, яка існувала рівно рік. Потім з французькою подачі його віддали під контроль Туреччини з надією, що натомість турки відмовляться від союзу з фашистською Німеччиною. 

Довгий час сирійці не «виникали" з приводу "вкраденої території", усвідомлюючи, що з Туреччиною їм не повоювати. Але потім вирішили змусити турків віддати їм Санджак, чинячи тиск за допомогою фінансування курдських бойовиків, які проникали до Туреччини і отримували зброю через цей прикордонний район. Турецька влада, не довго думаючи, побудували гігантський паркан і "зміцнила" його мінними полями. Це спрацювало. 




Приблизно в той же час був зведений і Великий Індійський мур. Протяжністю в майже півтори тисячі кілометрів і висотою чотири метри, він майже повторює "лінію контролю" - недемаркованого кордон між розділеним на дві частини Кашміром. При цьому він глибоко заходить на пакистанську сторону. Ісламабад вже не раз скаржився в СБ і в ГА ООН, заявляючи, що індуси порушили всі можливі закони і угоди, створивши в односторонньому порядку кордон. За даними ж військових в Нью-Делі, паркан на 90% запобіг інфільтрації на територію індійського Кашміру бойовиків, спонсорованих пакистанцями. 

Трохи пізніше, вже після зміни міленіуму, на зведення стіни завдовжки в 600 кілометрів зважилася і Саудівська Аравія, відхопивши значний шматок єменської території. Стіна призначена для запобігання контрабанди зброї і проникнення екстремістів в ваххабитское королівство. Влада Ємену, заявляючи, що споруда стіни суперечить угодам в Джедде, укладеним між країнами у 2000 році, зверталися з вимогою знести стіну і до саудитам, і до міжнародних організацій, але це не допомогло. Нафтові шейхи погодилися лише тимчасово заморозити спорудження другої секції стіни. 

Зрозумівши, що стіни таки працюють, ЄС звело за свій рахунок навколо іспанського міста Сеута, на півночі Африки, шестиметровий паркан з металевих листів. Марокканці звуть його "​​Стіною Позора". Це захисна споруда, що проходить частково по території Марокко, якої Іспанія, звільняючи, "недодала" два міста - Сеута і Мелілья, повинно обмежувати приплив нелегальних арабських іммігрантів ... Нагадаю, що в середньому в рік в країнах Євросоюзу кількість іммігрантів збільшується на півмільйона. Цікаво, що організатори терактів у Мадриді прибули до Іспанії саме через Сеуту, знайшовши спосіб обійти "Стіну Позора". Цікаво й те, що пару років тому ЄС оплатило збільшення цієї стіни до восьми метрів у висоту. Причому рішення було прийнято тоді, коли Гаазький суд засудив Ізраїль за спорудження своєї захисної стіни. 

Палестинська "інтифада Аль-Акса", що супроводжувалася хвилею атак палестинських шахідів на ізраїльські міста, що забрала життя майже 1000 мирних громадян, змусила ізраїльську владу почати зводити стіну. Після побудови кількох секторів цього бар'єру масові теракти палестинських смертників повністю зійшли нанівець. Споруда цієї стіни продовжується і сьогодні, незважаючи на осуд з боку європейських країн та резолюції ГА ООН. 

Тепер же прийшов час і США почати жваво відгороджувати себе від Мексики, так як відстріл рвуться в сусідній оплот демократії нелегалів вже не допомагає. По-чапаєвськи "кулемети швидко перегріваються" - за останні роки було вбито близько 2000 нелегалів - "шукачів щастя". Нова Китайська стіна буде зведена швидше, ніж легендарна 4500-кілометрова "Вань Лі Чан Чен". Але чи встигнуть американці її завершити до перетворення своїх південних штатів в філії Мексики - Латинської Америки? Сьогодні в день нелегали вбивають 25 громадян США - половину в ДТП, половину в пограбуваннях, бійках і т.д. Крім того, Латинська Америка стала одним з найбільших гнізд ісламістів, які планують наступну серію терактів в дусі 11 вересня. Сунітські угруповання, пов'язані з "Аль-Кайдою", і шиїтські, пов'язані з "Хезболлою", влаштувалися в цьому багатому наркотиками регіоні, досить швидко набираючи силу і вербуючи місцевих поплічників, яких підстьобує до акцій проти США не тільки недавній перехід в релігію меча, але і природна нелюбов до багатого північному сусідові. 

Всі вищевказані споруди на сьогоднішній день більш-менш виконують свою роль. Вірніше, вони виконують свою роль у тих країнах, які готові на будь-які жорсткі заходи в разі втрати стінами своєї функціональності. 


Дуже легко уявити собі, що буде, якщо єменці спробують зруйнувати або обійти саудівську стіну. Або курди - прорватися через турецьку. Або пакистанці - через індійську. Однак дуже складно уявити собі, що робитимуть іспанська влада, якщо тисячі північноафриканців підуть валити "Стіну Позора". Або тисячі палестинців - ізраїльський захисний паркан.

___________

Как работает "Стена" на границе в Индии и что надо учесть Украине http://112.ua/mnenie/kak-rabotaet-stena-na-granice-v-indii-i-chto-nado-uchest-ukraine-127177.html
Як має виглядати кордон з Росією http://zz.te.ua/yak-maje-vyhlyadaty-kordon-z-rosijeyu-foto/

МУРИ БЕЗПЕКИ http://narodka.com.ua/7425-muri-bezpeki

ФОТОГРАФІЇ ПОХМУРИХ ПРИКОРДОННИХ СТІН, ЩО РОЗДІЛЯЮТЬ СВІТ
http://nard.pp.ua/?p=1057


10. І заніс мене духом на гору велику й високу, і місто велике мені показав, святий Єрусалим, що сходив із неба від Бога.
11. Славу Божу він має. А світлість його подібна до каменя дорогоцінного, як каменя ясписа, що блищить, як кришталь.
12. Мур воно мало великий і високий, мало дванадцять брам, а на брамах дванадцять Анголів та ймення написані, а вони імення дванадцятьох племен синів Ізраїля.
13. Від сходу три брамі, і від півночі три брамі, і від півдня три брамі, і від заходу три брамі.
14. І міський мур мав дванадцять підвалин, а на них дванадцять імен дванадцяти апостолів Агнця.
15. А той, хто зо мною говорив, мав міру, золоту тростину, щоб зміряти місто, і брами його і його мур.
16. А місто чотирикутнє, а довжина його така, як і ширина. І він зміряв місто тростиною на дванадцять тисяч стадій; довжина, і ширина, і вишина його рівні.
17. І зміряв він мура його на сто сорок чотири лікті міри людської, яка й міра Ангола.
18. Його мур був збудований з яспису, а місто було щире золото, подібне до чистого скла.
19. Підвалини муру міського прикрашені були всяким дорогоцінним камінням. Перша підвалина яспис, друга сапфір, третя халкидон, четверта смарагд,
20. п'ята сардонікс, шоста сардій, сьома хризоліт, восьма берил, дев'ята топаз, десята хрисопрас, одинадцята якинт, дванадцята аметист.
21. А дванадцять брам то дванадцять перлин, і кожна брама зокрема була з однієї перлини. А вулиці міста щире золото, прозорі, як скло.
22. А храму не бачив я в ньому, бо Господь, Бог Вседержитель то йому храм і Агнець.
23. І місто не має потреби ні в сонці, ні в місяці, щоб у ньому світили, слава бо Божа його освітила, а світильник для нього Агнець.
24. І народи ходитимуть у світлі його, а земські царі принесуть свою славу до нього.
25. А брами його зачинятись не будуть удень, бо там ночі не буде.
26. І принесуть до нього славу й честь народів.
27. І не ввійде до нього ніщо нечисте, ані той, хто чинить гидоту й неправду, але тільки ті, хто записаний у книзі життя Агнця.
(Об'явлення 21:10-27)