15 квітня 2015 р.

Не завадив би великий донбаський мур

Ще донедавна розмежування територій українського Донбасу та областей РФ точнісінько відповідало приказці: «Як сусід близько, то й перелаз низько». Нині ж із відомих причин ця географічна близькість відразу змушує згадувати не зразки народної творчості, а історичні об’єкти спеціального призначення — такі, як лінія Маннергейма, лінія Мажино чи навіть Великий китайський мур. Тобто цілком адекватна реакція на дії сусідів тепер — вимушене зведення фортифікаційних споруд: за попередніми намірами, невдовзі на території Донеччини збудують понад дві сотні таких об’єктів. Плануючи ці роботи, фахівці насамперед мають звернути увагу на найбільш вразливі місця, де підступний агресор може ще активніше використовувати бронетехніку, яка перебуває поблизу державного кордону. 

Певна річ, виснаженому гібридною війною регіону самому не під силу впоратися із таким обсягом робіт, а тому зміцнюватимуть тут оборону з допомогою всіх областей держави та Збройних сил України. У зоні відповідальності донеччан, окрім координації спільних дій з іншими облдержадміністраціями, встановлення власними силами 24 фортифікаційних споруд.

«Потрібно максимально залучати наші субпідрядні організації, і це дасть змогу відновити свій технічний парк, а також переконатися в тому, що місцеві будівельники можуть виконувати роботи такого рівня», — каже заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Клименко.

За його словами, на території краю є бетонні заводи, дієздатні будівельні організації та потужні промислові підприємства, здатні у повному обсязі забезпечити підрядників потрібною металопродукцією. А щодо партнерів — бригад, які приїдуть на допомогу донеччанам з інших областей, регіональна влада береться надавати їм всю потрібну допомогу та забезпечити можливість нормально працювати для оборони Донбасу і всієї України.

Павло КУЩ