7 лютого 2015 р.

У Харкові випустили першу партію огорожі для кордону з фашистською Росією



В рамках проекту виготовили перші кілька кілометрів паркану, який встановлять на прикордонній території.

На харківському заводі ім. Фрунзе випустили першу партію систем огородження загальною протяжністю в 4,3 кілометра для зміцнення україно-російського кордону. Про це повідомила прес-служба підприємства.

Паркан виготовляють в рамках урядового проекту "Мур". Харківський завод імені Фрунзе отримав замовлення від прикордонної служби на виготовлення 38 кілометрів паркану. На це виділили більше 26 мільйонів гривень.  Відзначимо, що завод виграв тендер на це замовлення без відкритих торгів. Влада аргументували цей крок тим, що обороняти країну потрібно терміново, а часу для тяганини з торгами абсолютно немає.
За першу партію заводу заплатили 1,7 мільйонів гривень, при цьому під замовлення підприємство встановило спеціальну ціну, яка значно нижче вартості, за якою продукцію відпускають на ринок, зазначено в повідомленні. Таким чином завод орієнтується на мінімальну рентабельність.

Перша партія огорожі вже готова до встановлення. В даний час продукція передана замовнику і поміщена на тимчасове безкоштовне зберігання на склад заводу-виробника. Підприємство готове відвантажити продукцію замовнику на першу вимогу. У Харківській області паркан планується встановлювати тільки на окремих ділянках, на 38 з 315 кілометрів кордону з Росією.

До цього, 15 жовтня 2014 року, зразки різних видів огорож, випущених на підприємстві, оглядав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

За його словами, Мур буде включати в себе цілий комплекс інженерних споруд: прикордонні стовпи, протитанковий рів, бруствери, контрольно-слідову смугу, а також рокадну дорогу для пересування загонів прикордонної служби. Також на кордоні з Росією планують встановити датчики та відеокамери. На реалізацію проекту виділили три роки.

Завод ім. Фрунзе є одним з найбільших виробників перфорованих металевих виробів у Східній Європі та СНД. Системи огорожі тут випускають на найсучасніших високотехнологічних автоматизованих лініях зі зварювання та фарбування.

Також завод виробляє настилочні решітки, сітки, решета й сита для сільськогосподарських машин, складські стелажі і захисні системи картерів двигунів для автомобілів.

Початок проекту Мур в Уряді анонсували на початку вересня 2014 року. Його головна мета - будівництво "реального державного кордону між Україною і Російською Федерацією".

Нагадаємо, 13 червня голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігор Коломойський запропонував президенту Петру Порошенку негайно приступити до будівництва укріпленого муру вздовж кордону з Росією на території Донецької, Луганської та Харківської областей. Проект передбачає установку протягом 5-6 місяців суцільного металевого паркану з високоміцної сталі з колючим дротом.

25 червня Кабінет міністрів України схвалив будівництво захисних споруд на кордоні з Росією.